Den klassiske gammeldags pandekage – og alle de andre

Når det ikke lige skal være bananpandekager, så kan den gammeldags klassiske pandekage bestemt også noget. Den går aldrig af mode, og vil altid være et hit hos de fleste. Og med god grund; for er der noget bedre, end duften af nylavede pandekager, ligesom mor lavede dem, da man var barn?

Duften vil få de fleste til at huske tilbage på alle de gode stunder som barn, hvor man med syltetøj, is eller sukker, mæskede den ene pandekage i sig efter den anden.

Mange slags pandekager

For de fleste danskere vil det være den klassiske pandekage, som beskrevet ovenfor, der tænkes på, når man tænker på pandekager. Men faktisk er pandekager et vidt begreb, og dækker over en lang række forskellige desserter, kager og brød.

Pandekager fra andre lande

I andre lande spiser man også pandekager, men ikke altid helt, som vi kender dem i Danmark.

Hos vores nordiske brødre og søstre i Sverige og Finland, er man f.eks. glade for plätt, som er en lille form for pandekage, som typisk laves af mel, æg og mælk. Ligesom den danske pandekage, serveres plätt gerne med sukker, syltetøj eller andet sødt.

Bevæger vi os længere sydpå, til Frankrig, finder vi crêpe, som er en fransk pandekage af hvedemel eller boghvedemel. Crêpe er typisk meget tynde og kan serveres med både sukker og bær, men også kød.

Pandekager udenfor Europa

Bevæger vi os uden for Europa, finder vi også her flere pandekagespisende lande, som har deres helt egne og unikke udgaver af pandekagen.

I Indien har man fx dosa, som er en meget tynd pandekage lavet af mel fra linser og ris.

Kigger vi i stedet mod vest, nærmere bestemt USA, finder vi de små tykke amerikanske pandekager, som efterhånden også er ganske udbredte herhjemme, særligt til brunch, og som typisk spises med sirup.

Syd for USA, i den sydlige del af Nordamerika, finder vi Mexico, hvis pandekage, tortilla, er kendt næsten verden over. Tortilla spises typisk med kødfyld, majs og andre grøntsager, og er i modsætning til den danske pandekage, ikke en dessert, men nærmere et hovedmåltid.

Pandekagen er nem og lækker i alle dens udgaver

Pandekagen ses i dag i et hav af forskellige udgaver. Og uanset om man er til den gode, gamle klassiske danske pandekage, bananpandekager, proteinpandekager, madpandekager eller noget helt andet, så kommer vi ikke udenom, at pandekagen er en fremragende spise med mange muligheder, og som de fleste nemt og hurtigt kan tilberede til venner eller familie.